U bent hier

 

Algemeen kader

Code diagnosticeert ADHD zonder daarbij bijkomende problemen zoals gedragsstoornissen en emotionele problemen uit het oog te verliezen. Er is een diagnostisch aanbod voor kinderen, adolescenten en volwassenen. Bij ieder onderzoek worden een psychiater en een psycholoog ingezet.

 

Doelgroep

Per doelgroep is er een aangepast traject, namelijk voor kinderen en adolescenten (-18 jaar) en volwassenen (+18 jaar)

 

Voor de aanvraag van examenfaciliteiten omwille van ADHD nemen studenten van Thomas More best eerst contact op met de Dienst Studie- en Studentenbegeleiding (SSB) van hun opleiding.

 

Diagnostische procedure

Een diagnostisch onderzoek bestaat uit 4 contactmomenten in ons centrum waarbij telkens de cliënt en bij voorkeur de ouders of de partner aanwezig zijn. Telefonische contactname met andere betrokkenen (bv. leerkrachten) kan ook.

 

Voorafgaand

Tijdens een eerste telefonisch contact verzamelen we al enkele gegevens om in te schatten welke diagnostische procedure voor ADHD het meest aangewezen is. Indien een diagnostisch onderzoek bij Code een meerwaarde oplevert, leggen we een aantal afspraken vast en wordt de cliënt en de ouders/de partner gevraagd om enkele vragenlijsten in te vullen. Op die manier kunnen wij het dossier optimaal voorbereiden.

 

Eerste afspraak (ca. 2u)

Bij een ADHD-onderzoek bij kinderen en adolescenten worden op de eerste dag de ouders mee uitgenodigd voor een klinisch en diagnostisch interview. Ook bij aanmeldingen voor volwassenen is het best dat de partners en/of ouders aanwezig zijn . Op deze dag wordt er vanuit wetenschappelijk onderbouwde diagnostische richtlijnen antwoord gegeven op de vraag of er een diagnose ADHD gesteld kan worden of dat de klachten op een andere wijze verklaard moeten worden.

 

Tweede en derde afspraak (telkens ca. 2u)

Vóór deze afspraken analyseert het team van psychiater en psychologen een eerste keer het dossier en legt verder testonderzoek vast op maat van de cliënt. Op de tweede en derde testdag willen we immers een persoonlijke sterkte-zwakte analyse opstellen door de problemen te plaatsen binnen een breder, holistisch vaardigheidsprofiel. Deze analyse voeren we uit met kritisch geselecteerde instrumenten en stelt ons in staat om advies-op-maat te formuleren als basis voor gerichte begeleiding en/of ondersteuning.

 

Advies op maat (ca. 1u) 

Nadat het team van psychiater en psychologen alle informatie heeft samengebracht, vindt op de vierde dag een adviesgesprek plaats. De resultaten van het onderzoek worden toegelicht ter motivatie van het diagnostisch besluit. Vanuit de sterkte-zwakte analyse worden concrete suggesties gedaan voor ondersteuning (bv. studiemethoden, aangepaste onderwijs- en examenfaciliteiten) of begeleiding (bv. medicamenteuze behandeling, vaardigheidstraining, coaching).