Code Code - Communicatie, ontwikkeling, dienstverlening en expertise http://www.codelessius.eu <![CDATA[Publicatie boek "Jongvolwassenen met dyslexie"]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/1http://www.codelessius.eu/nieuws/1Graag stellen wij u het tweede boek in de Acco Code Lessius reeks voor: 'Jongvolwassenen met dyslexie. Diagnostiek en begeleiding in wetenschap en praktijk.' (redactie: Astrid Geudens, Dieter Baeyens, Kirsten Schraeyen, Kathleen Maetens, Jolien De Brauwer & Maaike Loncke).

In twaalf hoofdstukken biedt dit boek een overzicht van de wetenschappelijke en praktijkgerelateerde kennis over dyslexie bij jongvolwassenen in Vlaanderen en Nederland.

Ellen Meersschaert is hierover op donderdag 13 oktober (9u-9u30) te gast bij De Madammen (Radio 2, http://www.radio2.be/de-madammen).

]]>
<![CDATA[Tweedaags ADHD symposium]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/2http://www.codelessius.eu/nieuws/2Code organiseerde op 9 en 10 februari 2012 een tweedaags symposium over ADHD met bijdragen van vooraanstaande Vlaamse en Nederlandse experts. Het symposium vertaalde recente inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek voor het praktijkveld. 

]]>
<![CDATA[Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek?]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/3http://www.codelessius.eu/nieuws/3Ben jij 12 jaar of ouder en heb je dyslexie of dyscalculie? Help dan de wetenschap vooruit!

Wil jij je steentje bijdragen tot de wetenschap? Neem dan contact op met ons. Vraag naar Jolien De Brauwer.

]]>
<![CDATA[Code geeft vormingen in Merelbeke]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/4http://www.codelessius.eu/nieuws/4Code geeft dit najaar en in het voorjaar van 2012 een aantal vormingen over psycho-educatie bij dyslexie in Artisan Shop in Merelbeke. Deze vormingen worden aangeboden voor ouders en leerkrachten enerzijds en voor logopedisten anderzijds.

]]>
<![CDATA[Code verzorgt een lezing op de boekenbeurs]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/5http://www.codelessius.eu/nieuws/5Code spreekt op 4 november 2011 op de leerkrachtendag voor secundair onderwijs op de boekenbeurs te Antwerpen naar aanleiding van het zopas verschenen boek in de Acco Code reeks "Jongvolwassenen met dyslexie".

]]>
<![CDATA[Training planning en organisatie voor studenten met ADHD]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/6http://www.codelessius.eu/nieuws/6Code organiseert een individuele training van planning- en organisatievaardigheden in het kader van een effectiviteitsstudie. Studenten uit het hoger onderwijs die een diagnose ADHD hebben, komen in aanmerking om aan de training deel te nemen.

]]>
<![CDATA[Kerst- en nieuwjaarswensen]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/7http://www.codelessius.eu/nieuws/7Code wenst u zeer mooie en warme kerstdagen en een gelukkig en hoopvol 2012!

]]>
<![CDATA[Publicatie ZVAH]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/8http://www.codelessius.eu/nieuws/8De ADHD-screener ZVAH: Zelfrapportage Vragenlijst voor Aandachtsproblemen en Hyperactiviteit werd gepubliceerd bij Acco Leuven.

]]>
<![CDATA[Tweedaags ADHD-symposium op 9 en 10 februari]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/9http://www.codelessius.eu/nieuws/9Op 9 en 10 februari 2012 organiseerde Code een tweedaags ADHD-symposium voor professionals. Gespreid over beide dagen mochten we meer dan 350 deelnemers verwelkomen die stilstonden bij wetenschappelijk verantwoorde diagnostiek van ADHD bij kinderen, adolescenten en volwassenen (dag 1) en bij diagnostiek, behandeling en reïntegratie bij ADHD in de volwassenheid (dag 2). Voor een terugblik op het symposium, klik hier.

]]>
<![CDATA[Collega Ellen Vandewalle rondt doctoraatsonderzoek af]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/10http://www.codelessius.eu/nieuws/10Op dinsdag 7 februari verdedigde Ellen Vandewalle, coördinator van het team Taal en meertaligheid, haar doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven met als thema ‘Verkenning van lees- en spellingontwikkeling bij kinderen met een specifieke taalontwikkelingsstoornis: een prospectieve longitudinale studie’. In dit onderzoek werd de ontwikkeling van verschillende vaardigheden die belangrijk zijn bij de lees- en spellingontwikkeling nagegaan om betrouwbare voorspellers te vinden voor een lees- en spellingachterstand bij kinderen met SLI. De resultaten van het onderzoek geven belangrijke aanknopingspunten aan voor leerkrachten en logopedisten.

]]>
<![CDATA[Code werkt mee aan een workshop over tweetaligheid in gebarentaal en gesproken taal]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/11http://www.codelessius.eu/nieuws/11In naam van het team Taal en meertaligheid van Code werkt Charlotte Mostaert mee aan de workshop "Voordelen van en vooroordelen omtrent tweetaligheid, met een focus op tweetaligheid in een gebarentaal en een gesproken taal" die plaatsvindt op zaterdag 28 april. Deze workshop richt zich in eerste instantie op dove ouders met horende kinderen en horende ouders met dove kinderen, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. De workshop is een organisatie van de Taalgroep Vlaamse Gebarentaal van het departement Taal en Communicatie van Lessius Antwerpen in samenwerking met Code en in het kader van Signall³.

]]>
<![CDATA[Themanummer Signaal over meertaligheid]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/12http://www.codelessius.eu/nieuws/12Vanuit de intervisiewerkgroep Kinderen in een meertalige context van Sig vzw werkte Charlotte Mostaert, medewerker van het team Taal en meertaligheid, mee aan een themanummer van het vaktijdschrift Signaal over meertaligheid. Het themanummer belicht meertaligheid vanuit verschillende perspectieven met aandacht voor spel- en taalontwikkeling en verschijnt volgende maand (juni 2012).  

]]>
<![CDATA[Eline Stoeldraijer rondt afstudeeronderzoek succesvol af]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/13http://www.codelessius.eu/nieuws/13Op dinsdag 19 juni verdedigde Eline Stoeldraijer (laatstejaarsstudente toegepaste psychologie, Fontys, Eindhoven) met succes haar afstudeeronderzoek getiteld 'Het effect van een vorming over dyslexie op de kennis en attitudes van leerkrachten en het welzijn van leerlingen'. Zij voerde dit onderzoek gedurende 6 maand uit binnen het team Leerstoornissen van Code.

]]>
<![CDATA[Code aanwezig op het Drongo Festival in Amsterdam]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/14http://www.codelessius.eu/nieuws/14Op woensdag 19 september zal Code meewerken aan het Drongo Festival in Amsterdam. Drongo is een groot festival over Nederlands in een meertalige context. Iedereen die interesse heeft in dit thema is welkom!

]]>
<![CDATA[Code vertegenwoordigd in ADHDynamisch]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/15http://www.codelessius.eu/nieuws/15ADHD blijft de gemoederen beroeren. Ook de populaire media pikt dit op en versterkt die trend met covertitels als "ADHD is een verzinsel" (Knack, ed. 33). ADHDynamisch, een consortium van ADHD-onderzoekers binnen Associatie KU Leuven waartoe ook Code behoort, wil bijdragen aan dit debat door tegenover stigmatisering het verspreiden van correcte en genuanceerde informatie te plaatsen.

]]>
<![CDATA[Publicatie boek ‘Cognitieve gedragstherapie voor volwassenen met ADHD’]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/16http://www.codelessius.eu/nieuws/16Acco publiceert in juni het boek ‘Cognitieve gedragstherapie voor volwassenen met ADHD. Aandacht voor executieve disfuncties’. Het boek beschrijft een wetenschappelijk verantwoorde training voor volwassenen met ADHD. De originele versie ‘Cognitive-Behavioral therapy for adults with ADHD’ van Mary V. Solanto werd bewerkt door Steven Stes, Dieter Baeyens, Lotte Van Dyck en Gil Borms.

]]>
<![CDATA[Code zoekt studenten met dyslexie (hoger onderwijs)]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/17http://www.codelessius.eu/nieuws/17Code ontwikkelde STU-DY-WIJZER, een begeleidingsprogramma voor jongeren met dyslexie, gefocust op begrijpend lezen en studeren. Het programma werd ontwikkeld op basis van onderzoek naar werkzame aspecten van begeleiding in deze doelgroep. Om die werkzaamheid ook onderzoeksmatig te kunnen ondersteunen, zijn wij op zoek naar studerende jongeren (hoger onderwijs) met een diagnose dyslexie die het begeleidingsprogramma willen volgen. Dankzij extra projectfinanciering kan je zolang het onderzoek loopt kosteloos deelnemen. Het begeleidingsprogramma, bestaande uit vier workshops, wordt in het academiejaar 2012-2013 vier keer georganiseerd. Het programma kan op jouw vraag ook op locatie georganiseerd worden. Bekijk onze folder of contacteer ons voor meer informatie.

 

]]>
<![CDATA[Opiniestuk in Klasse: "ADHD is geen modetrend"]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/19http://www.codelessius.eu/nieuws/19De leden van ADHDynamisch, een consortium van ADHD-onderzoekers binnen Associatie KU Leuven waarin ook expertisecentrum Code vertegenwoordigd is, leverden het opiniestuk van Klasse (nummer 229, november 2012) aan. Conform de centrale doelstellingen van het consortium werd de klemtoon gelegd op de validiteit van de stoornis, de multidisciplinariteit in de diagnostische procedure en de contextuele implicaties.

]]>
<![CDATA[K.H.Kempen en Lessius bundelen de krachten en worden 'more': Thomas More.]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/20http://www.codelessius.eu/nieuws/20K.H.Kempen en Lessius varen voortaan onder de gemeenschappelijke naam Thomas More. Ook Code volgt de naamsverandering van Lessius in Thomas More. Code is dus voortaan een expertisecentrum van Thomas More. Meer informatie vind je op www.thomasmore.be.

]]>
<![CDATA[Geen evidentie voor speciale ‘dyslexielettertypes’]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/21http://www.codelessius.eu/nieuws/21Recent is er veel aandacht voor lettertypes die speciaal ontworpen zijn voor personen met dyslexie. Deze lettertypes worden aangeboden en in leesmateriaal verwerkt onder het motto dat ze het leesgemak van lezers met dyslexie verhogen. Maar verhoogt zo’n lettertype effectief het leesgemak van lezers met dyslexie?

]]>
<![CDATA[CHC-platform]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/22http://www.codelessius.eu/nieuws/22Bij het afnemen van intelligentieonderzoek binnen de diagnostische praktijk wordt steeds meer gebruik gemaakt van het CHC-model (Cattell-Horn-Carroll). Het Psychodiagnostisch Centrum van Thomas More (PDC) creëerde daarom een webpagina waarop informatie verschijnt over het CHC-model en de uitvoering ervan in Vlaanderen. Dit CHC-platform is door iedereen te raadplegen. Code ondersteunt dit initiatief van het PDC.

]]>
<![CDATA[Collega Charlotte Mostaert geeft advies over meertalig opvoeden bij De Madammen]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/23http://www.codelessius.eu/nieuws/23Dinsdag 22 januari 2013 was collega Charlotte Mostaert, logopediste met expertise op het vlak van meertaligheid, te gast bij De Madammen op Radio 2. Naar aanleiding van een vraag van een luisteraar gaf zij advies over meertalig opvoeden. Het interview kan je deels nalezen via http://www.radio2.be/de-madammen.

]]>
<![CDATA[Thuistaal op school: het mediadebat kritisch bekeken]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/24http://www.codelessius.eu/nieuws/24Het voorbije jaar werd een mediadebat gevoerd over het omgaan met de thuistaal van anderstaligen op school. Code belicht deze mediaberichten vanuit recente wetenschappelijke inzichten. Hieruit blijkt het belang van een positieve houding van zowel de school als de thuisomgeving ten opzichte van alle talen, dus zowel de thuistalen als het Nederlands.

]]>
<![CDATA[Financiering autismeonderzoek door Koning Boudewijnstichting]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/25http://www.codelessius.eu/nieuws/25Het Trabajo-projectonderzoek, dat staat voor Trajectbegeleiding van Jongvolwassenen met een Autismespectrumstoornis, zal extra ondersteuning krijgen van de Koning Boudewijnstichting, ter waarde van € 7500. Met deze extra werkingsmiddelen willen we een informatiebrochure en een portaalsite uitwerken over studeren met een autismespectrumstoornis, met alle nodige informatie en links voor deze studenten. In 2014 volgt er ook een symposium over dit thema.

]]>
<![CDATA[Dyslexie en moderne vreemde talen]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/26http://www.codelessius.eu/nieuws/26Wim Tops (verantwoordelijke onderzoek gedrags- en ontwikkelingsstoornissen op Code) schreef samen met Gitte Boons (leerkracht in het buitengewoon basisonderwijs) een boek over dyslexie en moderne vreemde talen. Dit boek is één van de weinige Nederlandstalige handboeken over dit thema en vult daarmee een grote lacune in de praktijk. Zowel in het onderwijs als in de buitenschoolse begeleiding is er immers een grote nood aan ondersteuning op dit vlak. Met dit boek slaagden de auteurs erin om recente, wetenschappelijke inzichten op een toegankelijke wijze te koppelen aan concrete, handelingsgerichte adviezen.

]]>
<![CDATA[CHC-scoringsmodule]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/31http://www.codelessius.eu/nieuws/31Bij het afnemen van intelligentieonderzoek binnen de diagnostische praktijk wordt steeds meer gebruik gemaakt van het CHC-model (Cattell-Horn-Carroll). Omdat cross-batterij gewerkt wordt, vraagt het scoren heel wat werk. Een handmatige scoring kan echter vervangen worden door een geautomatiseerde berekening van de brede cognitieve vaardigheden. Het volstaat om subtestscores in te geven in de CHC-scoringsmodule. Niet alleen worden de resultaten voor de verschillende brede cognitieve vaardigheden berekend, ook wordt een visuele weergave gemaakt van het cognitief profiel. De scoringsmodule zal vanaf 28 maart 2013 beschikbaar zijn op het CHC-platform van het Psychodiagnostisch Centrum van de opleiding Toegepaste Psychologie.

]]>
<![CDATA[Enkele nuttige tips in verband met software voor leermoeilijkheden]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/32http://www.codelessius.eu/nieuws/32
  • Wist je dat je de voorleessoftware Kurzweil 3000 en Sprint Plus compatibel kunt maken met je Mac?
  • Wist je dat er ook gratis voorleeshulpmiddelen zijn?
  • Wist je dat Kurzweil 3000 sprekende rekenmachines bevat zodat je onder andere je tussenstappen kunt volgen op een grote display?
  • Wist je dat er een gratis app bestaat van het overhoorprogramma WRTS?
  • ]]>
    <![CDATA[Opvoedingsbeurs Unie Turkse Verenigingen]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/33http://www.codelessius.eu/nieuws/33Sinds 2010 voert de Unie van Turkse Verenigingen (UTV) in samenwerking met de Stad Antwerpen het project “Opvoeding en onderwijs, spiegels van de toekomst" uit. Binnen het kader van dit project organiseert UTV een 'Opvoedingsbeurs' op woensdag 10 april 2013 van 18 uur tot 20 uur te Blancefloerlaan 292 – 2050 Antwerpen (Linkeroever). De bedoeling is bezoekers in contact te brengen met organisaties die werken rond opvoeding en onderwijs, op een laagdrempelige manier. Code zal op deze dag een stand hebben waar ouders en andere geïnteresseerden informatie kunnen inwinnen over (meer)talig opvoeden.

    Voor meer informatie kan u terecht bij Esma Celik (esma.celik@utvweb.be of 03/289.91.13).

    ]]>
    <![CDATA[Gezocht: studenten met een autismespectrumstoornis]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/34http://www.codelessius.eu/nieuws/34In oktober ging het Trabajo-project van start, dat zich richt op jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) die de overstap maken naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. Om meer zicht te krijgen op de uitdagingen waarvoor studenten met ASS in het hoger onderwijs staan, zijn wij specifiek op zoek naar eerstebachelorstudenten met ASS die een aantal psychologische testen willen afleggen, zoals een IQ-test, een onderzoek naar geheugen, persoonlijkheid, studiehouding en –motivatie, lees- en schrijfvaardigheid.
     

    ]]>
    <![CDATA[Lezing Esther Steenbeek-Planting op 14/06/2013]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/35http://www.codelessius.eu/nieuws/35De effectiviteit aantonen van interventies voor leesproblemen is één zaak, maar hoe bereik je dat de verschillende settings voor onderwijs en begeleiding die beproefde interventies ook succesvol kunnen implementeren? Waar zitten de grootste belemmeringen en hoe haal je die weg? Op die vragen zal dr Esther Steenbeek–Planting ingaan in haar lezing ‘Succesfactoren en aandachtspunten bij implementatie van begeleidingsinitiatieven voor leesproblemen', op 14 juni, op Code.

    Inschrijven voor deze voordracht is kosteloos en kan via deze link.

    ]]>
    <![CDATA[Taalbarrières in de zorg]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/36http://www.codelessius.eu/nieuws/36Collega's Charlotte Mostaert, logopedist en verantwoordelijke vorming en consultancy, en Maaike Loncke, coördinator hulp- en dienstverlening, werkten mee aan het boek Taalbarrières in de zorg van Hanneke Bot. Samen met Mirjam Blumenthal van Koninklijke Kentalis Nederland schreven zij een hoofdstuk over taaldiagnostiek bij meertalige kinderen, dat kadert bij de inzet van tolken bij speciale doelgroepen. De publicatie leunt aan bij het huidige onderzoeksproject Meer-TaalInZicht van Code.

    Klik hier voor meer informatie over het project.

    ]]>
    <![CDATA[Van DSM-IV naar DSM-5: welke veranderingen houdt dit in voor autisme?]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/37http://www.codelessius.eu/nieuws/37Over de termen ‘autisme’ en ‘autismespectrumstoornissen’ is al veel discussie gevoerd. Tegenwoordig gebruiken we steeds vaker de overkoepelende term ‘autismespectrumstoornis’, of kortweg ‘ASS’. Deze term verwijst naar personen met kwalitatieve tekorten op het vlak van communicatie, sociale interactie en verbeelding. De symptomen gaan vaak samen met beperkte interesses en stereotiepe en/of repetitieve gedragingen. Met de nieuwe versie van de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) die deze maand verschijnt, wordt ook een nieuwe beschrijving van autisme geïntroduceerd.

    Lees verder

    ]]>
    <![CDATA[Code als partner op het Drongo Festival 2013]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/38http://www.codelessius.eu/nieuws/38Het Drongo Festival is een dag over meertaligheid voor iedereen: zowel ouders, kinderen als professionelen kunnen er terecht. Dit jaar werkt Code mee als partner van het festival. We zullen onder meer instaan voor een LAB rond ons lopend onderzoeksproject Meer-TaalInZicht en zullen Code vertegenwoordigen met een interactieve informatiestand.

    De editie van 2013 vindt plaats op 28 september 2013 in Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.drongofestival.nl en op www.codelessius.eu/vorming/DRONGOfestival.

    ]]>
    <![CDATA['Dwaalspoor Dyslexie' (E. Moonen): gelezen en...?]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/39http://www.codelessius.eu/nieuws/39Het boek ‘Dwaalspoor dyslexie’ (Erik Moonen, Standaard Uitgeverij, 2012) kreeg recent veel media-aandacht. Het beschrijft de ‘Alfabetcode’, een leesmethode die volgens de media ‘alle kinderen helpt om vlot te leren lezen en schrijven, dyslexievrij.’ We bespreken het boek en we bekijken een aantal kritische recensies. Hiermee willen we enkele misvattingen counteren en de belangrijkste uitgangspunten voor kwaliteitsvol lees- en spellingsonderwijs onderstrepen.

    ]]>
    <![CDATA[Wijzer op weg - dag 14-06-2013]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/40http://www.codelessius.eu/nieuws/40Code ontwikkelde in samenwerking met experts in het academisch veld en werkveld het evidence-based begeleidingsprogramma 'Wijzer op weg. Studeren en dyslexie.' Het onderzoeksproject kadert in Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek (PWO), gefinancierd door Thomas More. Wijzer op weg kreeg vorm op basis van literatuur en eigen onderzoek naar de werkzame aspecten in de ondersteuning van jongeren met dyslexie.

    ]]>
    <![CDATA[Symposium “Dyslexie in het hoger onderwijs” op 23/10/2013 te Gent]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/41http://www.codelessius.eu/nieuws/41We zetten graag het symposium Dyslexie in het hoger onderwijs in de kijker,een organisatie van de Universiteit Gent.

    Aan de hand van resultaten van een onderzoek uitgevoerd bij 200 eerstebachelorstudenten (waarvan 100 met dyslexie)  biedt dit symposium een antwoord op vragen als “Welk profiel hebben deze studenten? Wat zijn hun zwaktes/sterktes? Welke invloed heeft deze leerstoornis op hun academische prestaties? Hoe kunnen we een efficiënt assessment protocol samenstellen voor deze studenten?” “Wat zijn aandachtspunten voor de onderwijspraktijk?”. Geplande sprekers zijn prof. dr. Marc Brysbaert, projectleider en professor in de experimentele psychologie aan de UGent, prof. dr. Annemie Desoete, professor aan de UGent gespecialiseerd in leerstoornissen en lector aan de Arteveldehogeschool, Maaike Callens, onderzoeksmedewerker aan de UGent, dr. Wim Tops, voorheen onderzoeksmedewerker aan de UGent en onderzoeksleider  bij Code, nu universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Valérie Van Hees, verantwoordelijke diversiteit en zorgcoaching aan de Arteveldehogeschool.

    Meer informatie vindt u via deze link: http://crr.ugent.be/about/dyslexia-in-higher-education/symposium-dyslexie

    ]]>
    <![CDATA[Vergeet je Skippy niet te upgraden - Sprint(o) Plus ]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/42http://www.codelessius.eu/nieuws/42Skippy, het woordvoorspellingspakket van Sprint(o) Plus, is sinds 27.09.2013 grondig vernieuwd. Naast de gewone voorspellingen op basis van de eerste letter(s) van het woord (lijst A) krijg je nu ook een lijst met mogelijke correcties (lijst B). Deze correcties houden rekening met fonetische informatie (bv. sietroen en citroen), letterverwisselingen (bv. clup en club) en samengestelde woorden (bv. woon wijk en woonwijk). Deze nieuwe woordvoorspeller zit standaard in Sprint(o) Plus. Je kan deze dan ook gratis upgraden op www.sprintplus.be.

    ]]>
    <![CDATA[Gratis dyslexiesoftware voor scholen via subsidies Vlaamse regering]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/44http://www.codelessius.eu/nieuws/44Ter ondersteuning van leerlingen met dyslexie stelt de Vlaamse regering een subsidie van 50.000 euro ter beschikking.

    Elke gefinancierde of gesubsidieerde onderwijsinstelling die over een instellingsnummer beschikt, kan één gratis softwarepakket naar keuze aanvragen uiterlijk 25 oktober 2013. De school heeft keuze uit een basispakket met 5 USB-sticks van Kurzweil 3000 versie 13, Sprinto Plus of WoDy Combi. Scholen die bij één van de vorige selectierondes geen software ontvangen hebben, krijgen voorrang.

    De vzw 'Samenwerkingverband van Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten' (SNPB) zorgt voor een inhoudelijke evaluatie van de aanvragenen de verdeling en de verdeling van de pakketten.

    Meer informatie via http://www.schooldirect.be/uploads/1381758747-1381758741168-gratis-dyslexiesoftware-docx.pdf
    Inschrijven via https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dENpLVdFU0d2N01Ea0ZycTNIckNmT1E6MQ

     

    ]]>
    <![CDATA[Nationale conferentie SECURE – Vlaamse curricula voor STEM-onderwijs in Europese context]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/45http://www.codelessius.eu/nieuws/45Op 23 oktober 2013 nodigt Thomas More u van harte uit op de nationale conferentie van het Europese project SECURE (Science Education Curriculum Research). De conferentie focust op de implementatie van de STEM-curricula voor 5, 8, 11 en 13-jarige leerlingen in Vlaanderen en Europa. Dit vergelijkend onderzoek wil bijdragen tot een verhoogde interesse en motivatie van leerlingen voor wiskunde, wetenschappen en technologie.

    Het project kreeg onlangs nog de aandacht van de media, u kunt het filmpje hier bekijken.

    ]]>
    <![CDATA[Code neemt deel aan de dag van de wetenschap op 24/11/2013]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/46http://www.codelessius.eu/nieuws/46Tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 24 november, wordt wetenschap in de schijnwerpers gezet. Ook Thomas More zet die dag zijn deuren open. Je kan doorlopend (13u tot 16u) aan tal van activiteiten deelnemen op onze campus. Inschrijven is niet nodig en deelname is gratis.

    Hier vind je een overzicht van de activiteiten die door Code worden aangeboden.

    Een overzicht van alle activiteiten over heel Vlaanderen vind je hier.

    ]]>
    <![CDATA[Van DSM-IV naar DSM-5: welke veranderingen houdt dit in voor ADHD?]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/47http://www.codelessius.eu/nieuws/47De nieuwe versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) verscheen in mei dit jaar. Enkele belangrijke diagnostische criteria van ADHD werden gewijzigd. De DSM-5 heeft getracht tegemoet te komen aan de kritiek dat de vorige versie onvoldoende handvaten bood om de diagnose ADHD te kunnen vaststellen bij volwassenen. De veranderingen zijn er dus onder andere op gericht om de criteria van de diagnose meer te laten aansluiten bij de hulpverlening voor volwassenen.

    ]]>
    <![CDATA[Kurzweil 3000: van versie 12 naar versie 13]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/48http://www.codelessius.eu/nieuws/48Wist je dat Kurzweil 3000  een nieuwe versie heeft? Versie 13 heeft onder andere een screenshot-lezer en je kan er e-books mee lezen. Het geeft je ook de mogelijkheid om met een camerascanner allerhande documenten te laten voorlezen. Tot 31 december lopen er bij Sensotec dan ook speciale kortingsacties op de aankoop van Kurzweil 3000 en WoDy.

    ]]>
    <![CDATA[Dragon Naturally Speaking versie 12]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/49http://www.codelessius.eu/nieuws/49Dragon Naturally Speaking is sinds enkele maanden beschikbaar in versie 12. Met deze spraakherkenningssoftware van Nuance kan je nauwkeuriger, sneller en met een beperkte leertijd teksten dicteren. Het programma zet de teksten om in je tekstverwerker of e-mailprogramma zonder dat je hoeft te typen. Kijk hier voor meer informatie.

    ]]>
    <![CDATA[Software voor lees- en/of spellingsmoeilijkheden: oproep getuigenissen]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/50http://www.codelessius.eu/nieuws/50Gebruik jij voor je lees- en/of spellingsmoeilijkheden Sprint, Kurzweil, WoDy, Dragon of andere softwareprogramma’s en wil je je ervaringen graag met ons delen? Doe dit dan voor 15 december 2013 via deze link en maak zo kans op een exemplaar van onze brochure Jongeren met dyslexie. Het invullen van deze korte vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten.

    ]]>
    <![CDATA[Dag van de wetenschap in beeld]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/51http://www.codelessius.eu/nieuws/51Code nam deel aan de Dag van de Wetenschap op zondag 24/11/2013. We mochten heel wat geïnteresseerde bezoekers verwelkomen.

    Enkele sfeerbeelden:

    ]]>
    <![CDATA[Vraag van de maand december 2013 op www.meertalig.nl]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/52http://www.codelessius.eu/nieuws/52Graag had ik jullie advies gevraagd over meertalige opvoeding. Wij verwachten volgend jaar ons eerste kindje en zijn momenteel aan het uitkijken naar een kinderopvang.  We twijfelen tussen een Nederlandstalige en Franstalige opvang.  Indien mogelijk, en indien er geen nadelen aan verbonden zijn, hadden we namelijk graag ons kindje tweetalig opgevoed.  Wij zijn echter beide Nederlandstalig, maar wonen in Brussel waar beide talen worden gesproken. Zelf heb ik een zeer goed niveau Frans, maar ik ben zeker niet tweetalig.  Ik vroeg me af of het een goed idee is om ons kind meertalig op te voeden door het kind naar Franstalige opvang en nadien school te laten gaan, en thuis Nederlands te spreken. Is dit een goede manier? Zijn hier risico's aan verbonden? 

    Code beantwoordde deze vraag op de website www.meertalig.nl, een (inter)actief centrum voor iedereen die met meertalige kinderen te maken heeft. Hieronder kunt  u alvast ons antwoord lezen.

    ]]>
    <![CDATA[Code neemt deel aan de dag van de zorg op 16/03/2014]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/53http://www.codelessius.eu/nieuws/53De dag van de zorg is een opendeurdag voor zorg en welzijn. Verschillende organisaties uit de zorg- en welzijnssector zetten die dag hun deuren open. Je kan ook Code een bezoekje brengen en deelnemen aan activiteiten. Je komt o.a. te weten hoe een diagnose dyslexie wordt gesteld, wat ADHD is en wat het niet is, hoe je best omgaat met meertalige kinderen en jongeren, hoe je met je kinderen op een speelse manier kan werken aan een sterke basis voor leren lezen, of hoe je jongeren met autismespectrumstoornissen kan helpen bij hun studie- en beroepskeuzes. Inschrijven is niet nodig en deelname is gratis. Je bent welkom van 10u tot 17u.

    Hier vind je binnenkort een overzicht van de activiteiten op Code.

    Hier vind je meer informatie over de dag van de zorg.

    ]]>
    <![CDATA[Anderstalige jonge kleuters - vraag van de maand - Let op!]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/54http://www.codelessius.eu/nieuws/54

    Voor anderstalige jonge kleuters (eerste en tweede kleuterklas) is er erg weinig aanbod. Hoe kan je hun taalvaardigheid testen en er daarna gericht aan werken. Welke aanpak gebruik je hier best? Welke materialen zijn geschikt?

    Naar aanleiding van deze vraag in de nieuwsbrief van Let op! reikt Code hieronder graag enkele suggesties aan.

     

    ]]>
    <![CDATA[Sfeerbeelden symposia 2014]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/55http://www.codelessius.eu/nieuws/55Voor wie het moest missen of voor wie graag even nageniet: enkele sfeerbeelden van onze symposia op 6 en 7 februari j.l.

                         

     

    ]]>
    <![CDATA[In de pers: Code op de Dag van de Zorg]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/56http://www.codelessius.eu/nieuws/56Morgen (donderdag 6 maart) verschijnt de Dag van de Zorgkrant als bijlage bij de kranten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Een artikel over Code vind je op p. 14 van de Antwerpse editie. Rep je naar je krantenboer of bekijk de Dag van de Zorgkrant hier.

    Iedereen is meer dan welkom op de Dag van de Zorg (zondag 16 maart) op Code. Alle info vind je hier.

    ]]>
    <![CDATA[Dag van de logopedie: 6 maart 2014]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/57http://www.codelessius.eu/nieuws/57Op initiatief van de CPLOL (de Europese vereniging van de logopedisten) wordt sinds 2004 jaarlijks op 6 maart de (Europese) Dag van de logopedie gevierd. Meer informatie vind je hier terug.

    The theme of the European Day 2014:

    Multilingualism
    "Many languages, Many cultures, One communication! "

     

        

    Het thema van 2014, meertaligheid, ligt Code nauw aan het hart. Eén van de hoofddoelen van CPLOL hierbij is een brede informatie en sensibilisering over meertaligheid. In dit kader zetten wij graag onderstaand project in de kijker. 

    Project in de kijker: Talenrijk@home

    Steeds meer kinderen in de Vlaamse kleuterklassen spreken vandaag de dag meer dan een taal. Voor deze kinderen is het cruciaal dat zij zowel in hun moedertaal als het in het Nederlands een rijk en gevarieerd taalaanbod krijgen. Leerkrachten en ouders spelen hierin een belangrijke rol. Met de steun van het Impulsfonds voor Migrantenbeleid wil Talenrijk @ home de kennis, vaardigheden en positieve attitude over meertaligheid vergroten bij zowel ouders als leerkrachten.

    Een begeleidingsprogramma voor kleuterleerkrachten en ouders wil via talensensibilisering de basisvoorwaarden voor een meertalige taalontwikkeling trainen en de ouderbetrokkenheid verhogen.

    !!OPROEP!!

    Voor dit project zijn we op zoek naar kleuterscholen in Antwerpen die gratis willen deelnemen aan het begeleidingsprogramma voor leerkrachten en ouders. We zijn specifiek op zoek naar kleuterscholen die graag talensensibiliserend willen werken en de ouderbetrokkenheid op school willen vergroten. Klik hier voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op met Ellen Vandewalle (projectleider) – ellen.vandewalle@thomasmore.be, Eline Liekens (logopedist/verantwoordelijke ouderbegeleiding) – eline.liekens@thomasmore.be of Jolien Delcourte (logopedist/verantwoordelijke leerkrachtenbegeleiding) – jolien.delcourte@thomasmore.be.

    ]]>
    <![CDATA[Wereld Autisme Dag: 2 april]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/58http://www.codelessius.eu/nieuws/58De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.

    Op de website van de Vlaamse Vereniging Autisme (www.autismevlaanderen.be) kan je hierover nog meer lezen. De nadruk ligt dit jaar op de competenties van mensen met autisme op de werkvloer. Mensen met autisme bieden een echte meerwaarde in het werkveld, als ze er maar de kans toe krijgen.

    In de kijker: KompASS: studie- en beroepskeuzeprogramma voor jongeren met ASS

    KompASS downloaden: klik hier

    KompASS is een begeleidingsprogramma ontwikkeld door Code, in samenwerking met KULeuven, dat jongeren met ASS helpt om een gerichte studie- of beroepskeuze te maken. Samen met een persoonlijke coach wordt actief gezocht naar antwoorden op drie kernvragen die van belang zijn bij een studie- en beroepskeuze: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

    KompASS is gericht op studenten uit de laatste graad van het secundair onderwijs die bezig zijn met het voorbereiden van een studie- of beroepskeuze. Ook studenten die reeds gestart zijn in het hoger onderwijs maar een heroriëntering wensen kunnen KompASS gebruiken. Tot slot kunnen ook jongvolwassenen die werken of werk zoeken baat hebben bij het doorlopen van dit begeleidingsprogramma omdat de eerste twee hoofdstukken vooral ingaan op het scherpstellen van eigen interesses, verwachtingen, sterktes en zwaktes.

    ]]>
    <![CDATA[Vraag en antwoord: voorlezen aan kinderen met autisme]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/59http://www.codelessius.eu/nieuws/59‘Ik heb een kleuter met autisme in mijn klas. Zijn voorleesmomenten in groep ook voor hem aangewezen en hoe pak ik dat het beste aan?’ (Juf Hilde, derde kleuterklas). Met voorlezen aan kinderen open je veel deuren. Kan je als leerkracht die deuren openen voor alle kinderen en tegelijkertijd rekening houden met de noden van kinderen met autisme? Welke invloed heeft interactief voorlezen op kinderen met autisme? Lees ons antwoord.

    ]]>
    <![CDATA[Informatie over diagnostiek bij meertalige kinderen met ontwikkelingsdysfasie]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/60http://www.codelessius.eu/nieuws/60In het Europees uitwisselingsproject Multi SLI verzamelden we op de tweede bijeenkomst in Malta heel wat nuttige informatie over diagnostiek bij meertalige kinderen met ontwikkelingsdysfasie. Neem hier een kijkje.

    ]]>
    <![CDATA[Bekijk de website www.meertalig.nl ]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/61http://www.codelessius.eu/nieuws/61Meertalig.nl is een (inter)actief centrum voor ouders en professionals die met meertalige kinderen te maken hebben. De website biedt betrouwbare, heldere informatie - de “basics” van meertalig opvoeden - en wordt telkens vernieuwd door maandelijkse bijdragen van experts en ouders. Verdieping is te vinden via een groot aantal links naar gedegen boeken, artikelen, sites en blogs. Meertalig.nl is een inititiatief van De Taalstudio en de samenwerkingsverbanden van Het Landelijk Overleg Minderheden.

    Bekijk de website hier.      

                                                                                                                                                                                   

    ]]>
    <![CDATA[Kijk en oordeel (niet te snel)]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/62http://www.codelessius.eu/nieuws/62Waarop baseer jij je oordeel over anderen? Ga je voort op een eerste indruk of wil je echt alles over iemand weten? Heeft dit een invloed op hoe je naar iemand kijkt? Trek niet te vlug conclusies en kijk met een open blik.

    Vinnie, atleet op de Special Olympics, laat zien dat een beperking niet beperkend hoeft te zijn.

    http://www.so2014.com/athletes/vinnie-ruts

    ]]>
    <![CDATA[Meertaligheid in de klas]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/63http://www.codelessius.eu/nieuws/63Twee medewerkers van Code werden geïnterviewd door de expertendatabank over meertaligheid in de klas. Lees hun advies hier.

    ]]>
    <![CDATA[Vlaamse regering stelt gratis softwarepakketten ter beschikking van scholen]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/64http://www.codelessius.eu/nieuws/64De Vlaamse regering stelt ook dit schooljaar een subsidie van twee keer 50.000 euro ter beschikking voor redelijke aanpassingen voor leerlingen met lees- en/of spellingsmoeilijkheden.

    Elke school met een instellingsnummer kan een gratis softwarepakket naar keuze (Sprint, Kurzweil of WoDY) aanvragen tot 26 september 2014.

    Lees meer informatie over deze gratis software voor scholen.

    ]]>
    <![CDATA[Inclusief of... universeel onderwijs?]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/65http://www.codelessius.eu/nieuws/65Vanaf dit academiejaar trekt Code volop de kaart van inclusief onderwijs. Of is het … universeel onderwijs?

    Elke leerling of student verschilt van anderen op zeer veel verschillende vlakken (bv. achtergrondkennis, studieaanpak, motivatie, moedertaal, eventuele beperkingen…). Het is dus belangrijk dat onderwijs op voorhand rekening houdt met een zo groot mogelijke diversiteit. Zo worden de aanpassingen achteraf beperkt én haalbaar. Universeel onderwijs dus: onderwijs voor iedereen en niet van bij het begin gericht op specifieke doelgroepen.

    Enkele medewerkers van Code volgden studiedagen en vormingen over dit thema. Ben je benieuwd naar hun ervaringen? Lees dan verder.

    ]]>
    <![CDATA[Ты понимаешь меня?]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/66http://www.codelessius.eu/nieuws/66Een taal onderzoeken die je zelf niet spreekt, is moeilijk. Nochtans is het noodzakelijk om bij meertalige kinderen met taalmoeilijkheden niet alleen het Nederlands te onderzoeken, maar ook de moedertaal van het kind. Een enge focus op het Nederlands leidt tot misdiagnoses. Dat illustreert de casus van Igor.

    ]]>
    <![CDATA[Intelligentie in nieuwe banen!]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/67http://www.codelessius.eu/nieuws/67Op 5 en 6 februari organiseerden het Psychodiagnostisch Centrum (PDC) en het expertisecentrum Code het congres ‘Intelligentie in nieuwe banen! Het CHC-model onder de loep’. We verwelkomden meer dan 300 enthousiaste deelnemers vanuit verschillende werksettings (o.a. CLB’s, CAR’s, klinische praktijken, hogescholen, universiteiten, …). 25 deskundige sprekers deelden hun passie rond intelligentie met hen. Een kort verslag en enkele sfeerbeelden van dag 1 en dag 2 vind je hier terug.

    ]]>
    <![CDATA[Code als expert in Het Laatste Nieuws Weekend]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/68http://www.codelessius.eu/nieuws/68In de laatste editie van Het Laatste Nieuws Weekend gaf collega Charlotte Mostaert advies over meertalig opvoeden. Lees het volledige artikel en het advies via volgende links:

    ]]>
    <![CDATA[Klaar voor het M-decreet?]]>http://www.codelessius.eu/nieuws/69http://www.codelessius.eu/nieuws/69In het schooljaar 2015-2016 gaat het M-decreet van start. Het decreet over maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften stuurt ons onderwijs naar inclusief onderwijs. Dit brengt enerzijds heel wat ongerustheid met zich mee (bv. over de praktische implicaties). Anderzijds biedt het decreet de kans om samen op zoek te gaan naar kwalitatief inclusief onderwijs: een kort overzicht.

    ]]>