U bent hier

Code vertegenwoordigd in ADHDynamisch  (19-9-2012)

Terug naar nieuwsoverzicht

ADHD blijft de gemoederen beroeren. Ook de populaire media pikt dit op en versterkt die trend met covertitels als "ADHD is een verzinsel" (Knack, ed. 33). ADHDynamisch, een consortium van ADHD-onderzoekers binnen Associatie KU Leuven waartoe ook Code behoort, wil bijdragen aan dit debat door tegenover stigmatisering het verspreiden van correcte en genuanceerde informatie te plaatsen. In de komende maanden staan een aantal pro-actieve "positieve" initatieven gepland, nu bieden we alvast "weerwoord" op tendentieuze berichtgeving (cfr. Knack, ed. 37): 

Dubbel geraakt

Hierbij vanuit onze onderzoeksgroep ADHDynamisch een reactie op het artikel in Knack "ADHD is een verzinsel". Kinderen en jongeren met ernstige leer- en gedragsproblemen krijgen inderdaad tegenwoordig vaak een label ADHD OMDAT ze in grote moeilijkheden zitten, en niet omgekeerd. Dit diagnostisch label biedt vervolgens voor henzelf en hun omgeving vaak een verklaring voor deze problemen en is ook vaak helpend (bv. voor acceptatie, om gepaste zorg te krijgen). Het is dan ook dubbel pijnlijk dat zij bovenop deze moeilijkheden zwaar stigmatiserende kranten- en tijdschriftkoppen moeten trotseren waarin ADHD tot verzinsel gebombardeerd wordt.

Mocht zo’n aantijging dan stevig met argumenten onderbouwd zijn in het bijhorend artikel, dan zou dit tot een ernstig en wetenschappelijk onderbouwd weerwoord kunnen leiden. Maar de aanval op het ADHD-concept blijkt meestal deel van een algemene anti-psychiatrie beweging, vol van simplistische niet gedocumenteerde en verouderde beweringen.

Het is zeker waar dat de diagnose ADHD tegenwoordig soms te vlug en te veel wordt gesteld en dat een maatschappij ook op een andere manier indivduen met ADHD zou kunnen bijstaan  dan via een medisch-psychologische weg. Niet waar is dat er geen oorzaken van ADHD gekend zijn, en dat ADHD eens verzinsel is. Algemene maatschappijkritiek, waarbij het feit wordt gehekeld dat alle kinderen goed moeten presteren om “erbij te horen”, is hier wel degelijk op zijn plaats gezien de prestatiedruk een element is in het disfunctioneren van deze jongeren.  Maar door het artikel "ADHD is een verzinsel" wordt geschoten op het verkeerde doel: de al kwetsbare individuen met ADHD en diegene die hen proberen te helpen worden nogmaals (dubbel) geraakt en bovendien wordt hen geen degelijk alternatief geboden.

Marina Danckaerts, Dieter Baeyens, Jurgen Lemiere, Elien Segers, Steven Stes, Nady Van Broeck, Saskia van der Oord, Dagmar Van Liefferinge (ADHDynamisch – KU Leuven/Code Lessius)