U bent hier

Je bent welkom op de Dag van de wetenschap!

Je kan op zondag 24 november doorlopend (13u tot 16u) aan onderstaande activiteiten deelnemen. Inschrijven is niet nodig en deelname is gratis. De activiteiten vinden plaats op Campus Sanderus, Jozef De Bomstraat 11, Antwerpen.

Hoe bepaalt men of iemand dyslexie heeft en welke ondersteunende software bestaat er?

De diagnose dyslexie wordt niet zomaar gesteld. Er moet aan verschillende criteria worden voldaan. We vertellen je hoe dit in de praktijk gebeurt en demonstreren een computergestuurde dyslexietest. Je krijgt ook de kans om een deel van deze test af te leggen. We gaan ook in op een aantal vaak gehoorde misvattingen over dyslexie, zoals “het omwisselen van letters is een typische dyslexiefout”. Vervolgens tonen we je welke software er bestaat ter ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen met dyslexie. Je kan ook zelf even aan de slag met voorleessoftware (“tekst naar spraak”) en dicteersoftware (“spraak naar tekst”).     

Lees meer op de website van de dag van de wetenschap.

Meertaligheid is een troef! Maar hoe gaan we er het best mee om en wat als er taalmoeilijkheden ontstaan?

In onze multiculturele samenleving is het een grote troef om veel talen te kennen. Aan de hand van een spel kan je zelf ervaren hoe het voelt om anderstalig te zijn. We staan stil bij de vraag hoe we  best omgaan met meertalige kinderen en jongeren.  We laten je ook zelf een taalanalyse doen samen met een tolk om na te gaan of een meertalig kind met taalmoeilijkheden ook echt een taalstoornis heeft.

Lees meer op de website van de dag van de wetenschap.

Later word ik … ? Welke moeilijkheden ervaren jongeren met autismespectrumstoornissen in hun studie- en beroepskeuze en hoe kunnen we hen hierin ondersteunen?

Wat wil je later worden? Geen gemakkelijke vraag, al zeker niet voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). Leer meer over de problemen die jongeren met ASS ervaren bij het maken van een studie- of beroepskeuze. Ontdek KompASS, een handig werkinstrument om hen hierin te ondersteunen, met o.a. linken naar nuttige websites, waar iedereen verschillende beroepen en studierichtingen kan ontdekken. Ontdek hoe goed jij jezelf kent en welke beroepen jij interessant vindt, een eerste belangrijke stap in het maken van een goede studie- en beroepskeuze.

Lees meer op de website van de dag van de wetenschap.

En verder

Daarnaast zijn er informatiestands over andere lopende onderzoeksprojecten op Code, onder meer over:

P-reviews: onderzoek koppelen aan je vak (www.p-reviews.be). Lees meer over deze activiteit op de website van de dag van de wetenschap.

SECURE: curricula voor wiskunde, wetenschappen en techniek in Europa (www.secure-project.eu). Lees meer over deze activiteit op de website van de dag van de wetenschap.