U bent hier

Handelingsgerichte diagnostiek van dyslexie bij kinderen en jongeren

  • Omschrijving activiteit

  • Type:
    Vorming eigen aanbod
  • Spreker(s):
    Eline Liekens, logopedist
    Liesbet De Kerf, psycholoog
  • Doelgroep:
    Hulpverleners betrokken bij diagnostiek van lees- en spellingsmoeilijkheden
  • Organisator:
    Code Thomas More
Inschrijven is helaas niet meer mogelijk
Meer info
  • Omschrijving:

    Zowel kinderen als jongeren uit het secundair onderwijs kunnen lees- en spellingmoeilijkheden ervaren. De moeilijkheden waar deze twee doelgroepen tegenaan botsen en ook hun hulpvraag verschilt veelal. Een aangepaste, handelingsgerichte diagnostiek is daarom noodzakelijk.

    Het wettelijke kader en de nieuwe limitatieve lijst van het RIZIV (met ingang vanaf 1 januari 2015) (her)definiëren in grote mate de keuze van de gebruikte onderzoeksinstrumenten en stellen (nieuwe) normen voor verslaggeving voorop. Het verslag met adviezen op maat is bovendien een eerste en essentiële stap in de verdere begeleiding van het kind en de jongere thuis en op school.

    Tijdens deze vorming doorloop je de diagnostische cyclus voor beide doelgroepen (kinderen en jongeren), van de aanmeldingsfase tot het formuleren van adviezen op maat op basis van een sterkte-zwakteprofiel. Je leert betrouwbare en valide testinstrumenten selecteren en een gemotiveerd logopedisch onderzoeksverslag opstellen in overeenstemming met de nieuwe richtlijnen opgelegd door het RIZIV voor zowel de zorgverzekeraar als de ouders en de school. Je krijgt de kans om ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers en de spreker tijdens praktische toepassingen. Op basis van intakegegevens en onderzoeksresultaten leer je in kleine groepen een sterkte-zwakteprofiel opstellen en individueel aangepaste adviezen formuleren bij een casus.

  • Verwachte voorkennis:
    Basiskennis dyslexie vereist