U bent hier

 

Algemeen kader

Code hanteert een beschrijvende definitie van dyslexie en dyscalculie. Op dit moment bestaat immers nog geen eenduidigheid over wat nu precies de achterliggende oorzaken zijn van deze leerstoornissen. Een diagnose wordt gesteld op basis van de prestaties van een persoon op het lezen en spellen of rekenen. We baseren ons op volgende definities.

 

Definitie van dyslexie, zoals geformuleerd door de Stichting Dyslexie Nederland (2008) en gevolgd door de Stichting Leerproblemen Vlaanderen: 'Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en/of vlot toepassen van lezen en/of spellen op woordniveau' (p. 11).

 

Definitie van dyscalculie naar analogie: 'Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en vlot/accuraat oproepen/toepassen van reken- en wiskundevaardigheden' (Desoete, Ghesquiere, De Smedt, Van den Broeck, & Ruijssenaars, 2010).

 

Door de unieke combinatie van dienstverlening en wetenschappelijk onderzoek, garandeert Code in zijn werking een geïndividualiseerde en wetenschappelijk gefundeerde benadering van leerstoornissen. Onderzoek naar de diagnostiek van dyslexie en dyscalculie heeft zich jarenlang toegespitst op de kinderleeftijd. Daardoor was er geen of slechts een zeer beperkt aanbod van testmateriaal beschikbaar voor de diagnostiek van leerstoornissen bij adolescenten en (jong)volwassenen. Code heeft onderzoeksprojecten opgestart rond zowel diagnostiek van dyslexie bij jongvolwassenen als diagnostiek van dyscalculie bij jongvolwassenen.  Dankzij de specifieke ervaring die werd opgebouwd, kunnen we ook voor deze doelgroep een aangepaste dienstverlening met procedures op maat aanbieden.

 

Diagnostische procedure

Doelgroep

Code biedt een breed scala van mogelijkheden op het vlak van onderzoek naar leerstoornissen. Kinderen uit het lager onderwijs en jongeren uit het secundair onderwijs ( - 14 jarigen, + 14-jarigen) , studenten van Thomas More en studenten van andere hoger onderwijsinstellingen, en ook volwassenen uit het beroepsveld zijn welkom in het centrum. De diagnostiek en de procedures worden afgestemd op elke leeftijdscategorie.

 

Verloop van het diagnostisch onderzoek

Het team bestaat uit logopedisten, psychologen, pedagogen en psycholinguïsten. Zij werken een procedure uit op maat. Aan de hand van een probleemanalyse en kritisch geselecteerde tests wordt een wetenschappelijk gefundeerde diagnose gesteld. Hoewel de beschrijvende vaardigheden lezen, spellen en/of rekenen centraal staan, gaat aandacht uit naar een bredere context, een totaal vaardigheidsprofiel om een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de problematiek.

 

Advies op maat

Als onafhankelijk expertisecentrum kan Code eveneens adviezen formuleren m.b.t. studiemethoden, compenserende hulpmiddelen, aangepaste onderwijs- en examenfaciliteiten en andere begeleiding. We stellen adviezen op maat van de cliënt. Daarbij gaan we uit van het totaalprofiel en richten we ons zowel op de sterke als zwakke vaardigheden.